Двама десетокласници от Природо-математическата гимназия Атанас Радев“ в Ямбол получиха специална

...
Двама десетокласници от Природо-математическата гимназия Атанас Радев“ в Ямбол получиха специална
Коментари Харесай

Ямболски ученици отличени от БАН за маски от оризова хартия

Двама десетокласници от Природо-математическата гимназия „ Атанас Радев “ в Ямбол получиха специфична поощрителна премия на Ученическия институт на Българската академия на науките за изработването на биоразградима защитна маска за лице.

Екопроектът е дело на Стефания Лазарова и Александър Кабрански от паралелката по биология. Техен теоретичен началник е преподавателят им по биология Даниела Паликова.

„ Ние преценихме, че в сегашната конюнктура една биоразградима маска би била съвършена , поради огромното замърсяване от неразградимите маски, които са от полиестер или памучните маски, които в действителност не защищават и също не могат да се рециклират “, споделя Стефания Лазарова.

Иновативната маска е направена от оризова хартия с конопени връзки , тъй като и двата материала се разграждат в природата.

Маската е практична, може да устоя час и половина овлажняване, по сходство на общоприетата маска.

Идеята за създаването е предизвикана от световното замърсяване с тонове еднократни маски от полиестер , в резултат на пандемията, споделя младият откривател Александър Кабрански.

„ Имаше фотоси, които безусловно ни оставиха без думи. Цели места, площи големи, насъбрани с отпадъци и то единствено такива маски и ръкавици. Това е пагубно. “
Повече чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР